•  

Tekster med akkorder


Hvis du spiller litt gitar eller piano har du også kanskje letet etter tekster og akkorder (besifring). Ofte er det som finnes unøyaktig og feil. Her får du det jeg har.

Min egen lille samling

Opp gjennom årene har jeg spilt piano til allsang i band eller til solister på konserter, revyer, bryllup, begravelser og andre arrangementer. Jeg spiller etter besifring (tekst med akkorder). Hvis du ikke vet hvordan en spiller piano etter besifring, kan du lære det på ca. en time. Men jeg trenger tekster med akkorder. Jeg har letet, lyttet og prøvd meg fram til jeg har blitt fornøyd. Alle disse tekstene med akkorder har jeg samlet på, og nå vil jeg dele det med deg.

Du kan lese mer om prosjektet nedenfor, eller

Gå til sangarkivet

1. Riktige tekster og akkorder

Den første utfordringen er at tekstene og akkordene en finner på nettet ofte inneholder feil eller er dårlige. Jeg finner noe i sangbøker og jeg søker på nettet ved å søke etter sangens tittel og "lyrics" og/eller "chords". Men som regel ender jeg opp med å sitte å høre meg fram til tekst og akkorder fra Spotify, Youtube og lignende. Når det gjelder akkorder er ikke dette så enkelt. Et arrangement kan gjøres enkelt eller avansert. Jeg har lagt meg på en mellomting. Så kan du som evt. vil ha det enklere prøve å hoppe over noen akkorder i begynnelsen.

2. Nøyaktig plassering av akkordene

Når jeg spiller betyr det mye for meg at akkordene er plassert riktig - altså at akkorden står der i teksten den skal komme. Da blir det mye enklere å spille sangen riktig. Men på det aller meste av tekster med akkorder som en finner på nettet er akkordene bare spredd utover linjen og det er vanskelig å vite hvordan det skal spilles. Jeg har valgt å lagre tekst og akkorder i et format som kalles "chordpro". Her skrives akkorden inn akkurat der i teksten den kommer, f.eks. slik:

[C]Chestnuts [Dm7]roasting on an [Em]open fire[Fmaj7][G7]
[Gm7]Jack Frost [C7]nipping at your [Fmaj7]nose[Fm6][E7]
[Am]Juletide [Fm6]carols being [Cmaj7/G]sung by a [F#m7]fire[B7]
And [Emaj7]folks dressed [Fm7]up like [Bb7]Eski[Ebmaj7]mos

Så har jeg laget et program på nettet som tegner opp dette slik at akkordene kommer akkurat over der de er plassert i teksten.

The Christmas Song

3. Tilpasses skjermbredden

Jeg har lagt inn støtte for at tekst og akkorder brytes riktig dersom du f.eks. viser siden på en mobil eller nettbrett. Det er viktig at teksten og akkorden holdes sammen når linjen brytes. Har ikke funnet tekst/akkorder på nettet som takler dette bra.

4. Korrekt transponering

Noen nettsted tilbyr transponering av sanger. Dvs at du kan "flytte" sangen opp eller ned for å f.eks. få den til å passe bedre til en som skal synge eller fordi du kanskje får mer kjente akkorder. Den vanlige måten å transponere på er at en velger antall trinn oppover eller nedover. Men da vil akkordene skrives litt ulikt. C# og Db er samme tone og samme akkord, men de skal ikke brukes om hverandre. I mitt opplegg kan du selv velge om du vil vise akkordene i tonearter med # eller b. Og systemet sørger for å velge riktig skrivemåte slik at du f.eks. i F-dur får Bb og ikke A#.

I noen land i Europa (også Norge) brukes enda navnet H på tonen uner C, og halvtonen under der igjen skrives Bb og uttales B. Dette skyldes mest trolig en skrivefeil fra en tysk munk på 1500-tallet. I mitt system har jeg valgt å bruke den korrekte internasjonale benevnelsen på tonene: A B C D E F G. Så tonen under C skrives B. Halvtonen under der skrives Bb og uttales Bess.

5. Info og lenker

Jeg har lagt inn litt informasjon om hver sang og lenket til ulike ressurser som kan være nyttig. Kan være lurt å prøve å spille litt sammen med musikken jeg har lenket til. Jeg har også kategorisert (tagget) sangene, slik at du lettere kan finne det du leter etter.

6. Gratis og uten reklame

Du kan bruke alt fritt uten kostnader og uten forstyrrende reklame. Jeg har ingen inntekter på noe av dette.

7. Registeret vokser

Jeg åpnet registeret 30.12.2018 og hadde da litt over 300 sanger, og 40 sanger som er gjort ferdig og kan brukes. Det kommer flere etter hvert.

8. Rettigheter

Åndsverkloven sier at ingen har rett til å publisere noe som de ikke selv eier eller har laget. Sangene i mitt sangarkiv er åndsverk som er beskyttet, og jeg har ingen rettighet til å publisere dem. Jeg har gjort følgende vurderinger:

  1. Jeg krediterer i toppen av sangen de som står bak (komponist, tekstforfatter, oversettelse)
  2. Jeg arbeider for å få tekst og akkorder så riktig som mulig
  3. Disse tekstene og akkordene finnes allerede i stort antall rundt omkring på nettet (og ofte med feil)
  4. Jeg ser på dette som folkeopplysning og ønsker at sangene skal nå fram til flest mulig
  5. Jeg driver ikke kommersielt og tar aldri betalt for det som legges ut
  6. Jeg fjerner umiddelbart sangen dersom noen med opphavsrett ønsker at den skal fjernes

Lykke til

Håper at dette arkivet med sangtekster og akkorder kan åpne noen dører inn til musikken for deg.

> Gå til sangarkivet

Svein Waade, desember 2018


2 kommentarer

Annefi :-), 22.01.2019

Hvilket eventyr! :-) Tusen takk, nå kan jeg øve mye........ <3


bsol, 18.02.2019

Så fantastisk. Tusen takk


Glad for en kommentar

 Beskyttet av Google reCAPTCHA.
 Se Personvern og Vilkår