Tekster med akkorder


Hvis du spiller litt gitar eller piano har du også kanskje letet etter tekster og akkorder (besifring). Ofte er det som finnes unøyaktig og feil. Her får du det jeg har.

Opp gjennom årene har jeg spilt piano til allsang i band eller til solister på konserter, revyer, bryllup, begravelser og andre arrangementer. Jeg spiller etter besifring (tekst med akkorder). Hvis du ikke vet hvordan en spiller piano etter besifring, kan du lære det på ca. en time. Men jeg trenger tekster med akkorder. Jeg har letet, lyttet og prøvd meg fram til jeg har blitt fornøyd. Alle disse tekstene med akkorder har jeg samlet på, og nå vil jeg dele det med deg.

Du kan lese mer om prosjektet nedenfor, eller

1. Riktige tekster og akkorder

Den første utfordringen er at tekstene og akkordene en finner på nettet ofte inneholder feil eller er dårlige. Jeg finner noe i sangbøker og jeg søker på nettet ved å søke etter sangens tittel og "lyrics" og/eller "chords". Men som regel ender jeg opp med å sitte å høre meg fram til tekst og akkorder fra Spotify, Youtube og lignende. Når det gjelder akkorder er ikke dette så enkelt. Et arrangement kan gjøres enkelt eller avansert. Jeg har lagt meg på en mellomting. Så kan du som evt. vil ha det enklere prøve å hoppe over noen akkorder i begynnelsen.

2. Nøyaktig plassering av akkordene

Når jeg spiller betyr det mye for meg at akkordene er plassert riktig - altså at akkorden står der i teksten den skal komme. Da blir det mye enklere å spille sangen riktig. Men på det aller meste av tekster med akkorder som en finner på nettet er akkordene bare spredd utover linjen og det er vanskelig å vite hvordan det skal spilles. Jeg har valgt å lagre tekst og akkorder i et format som kalles "chordpro". Her skrives akkorden inn akkurat der i teksten den kommer, f.eks. slik:

[C]Chestnuts [Dm7]roasting on an [Em]open fire[Fmaj7][G7]
[Gm7]Jack Frost [C7]nipping at your [Fmaj7]nose[Fm6][E7]
[Am]Juletide [Fm6]carols being [Cmaj7/G]sung by a [F#m7]fire[B7]
And [Emaj7]folks dressed [Fm7]up like [Bb7]Eski[Ebmaj7]mos

Så har jeg laget et program på nettet som tegner opp dette slik at akkordene kommer akkurat over der de er plassert i teksten.

The Christmas Song

3. Tilpasses skjermbredden

Jeg har lagt inn støtte for at tekst og akkorder brytes riktig dersom du f.eks. viser siden på en mobil eller nettbrett. Det er viktig at teksten og akkorden holdes sammen når linjen brytes. Har ikke funnet tekst/akkorder på nettet som takler dette bra.

4. Korrekt transponering

Noen nettsted tilbyr transponering av sanger. Dvs at du kan "flytte" sangen opp eller ned for å f.eks. få den til å passe bedre til en som skal synge eller fordi du kanskje får mer kjente akkorder. Den vanlige måten å transponere på er at en velger antall trinn oppover eller nedover. Men da vil akkordene skrives litt ulikt. C# og Db er samme tone og samme akkord, men de skal ikke brukes om hverandre. I mitt opplegg kan du selv velge om du vil vise akkordene i tonearter med # eller b. Og systemet sørger for å velge riktig skrivemåte slik at du f.eks. i F-dur får Bb og ikke A#.

I noen land i Europa (også Norge) brukes enda navnet H på tonen uner C, og halvtonen under der igjen skrives Bb og uttales B. Dette skyldes mest trolig en skrivefeil fra en tysk munk på 1500-tallet. I mitt system har jeg valgt å bruke den korrekte internasjonale benevnelsen på tonene: A B C D E F G. Så tonen under C skrives B. Halvtonen under der skrives Bb og uttales Bess.

5. Info og lenker

Jeg har lagt inn litt informasjon om hver sang og lenket til ulike ressurser som kan være nyttig. Kan være lurt å prøve å spille litt sammen med musikken jeg har lenket til. Bak hver lenke har jeg lagt på hvilken toneart den spilles i på opptaket, og du kan bare klikke på den for å bytte til toneart på opptaket. Jeg har også kategorisert (tagget) sangene, slik at du lettere kan finne det du leter etter. Bare klikk på taggen så får du se andre sanger i samme genre.

6. Gratis og uten reklame

Du kan bruke alt fritt uten kostnader og uten forstyrrende reklame. Jeg har ingen inntekter på noe av dette.

7. Registeret vokser

Jeg åpnet registeret 30.12.2018 og hadde da litt over 300 sanger, og 40 sanger som er gjort ferdig og kan brukes. Det kommer flere etter hvert.

8. Rettigheter

Åndsverkloven sier at ingen har rett til å publisere noe som de ikke selv eier eller har laget. Sangene i mitt sangarkiv er åndsverk som er beskyttet, og jeg har ingen rettighet til å publisere dem. Jeg har gjort følgende vurderinger:

  1. Jeg krediterer i toppen av sangen de som står bak (komponist, tekstforfatter, oversettelse)
  2. Jeg arbeider for å få tekst og akkorder så riktig som mulig
  3. Disse tekstene og akkordene finnes allerede i stort antall rundt omkring på nettet (og ofte med feil)
  4. Jeg ser på dette som folkeopplysning og ønsker at sangene skal nå fram til flest mulig
  5. Jeg driver ikke kommersielt og tar aldri betalt for det som legges ut
  6. Jeg fjerner umiddelbart sangen dersom noen med opphavsrett ønsker at den skal fjernes

Lykke til

Håper at dette arkivet med sangtekster og akkorder kan åpne noen dører inn til musikken for deg.

Svein Waade, desember 2018

01.04.2022: Alle sangtekster og akkorder er fjernet.

Sangtekster og akkorder er fjernet etter pålegg fra Musikkforleggerne.
Det kan heretter bare deles med familie og venner.
Takk til alle som har sunget og spilt disse flotte sangene.
Og på den måten sørget for at de har blitt brukt og spredd glede.
Kravet fra Musikkforleggernes advokater.


Hyggelig med en hilsen

 Beskyttet av Google reCAPTCHA.
 Se Personvern og Vilkår

69 kommentarer

Tone Kirkedelen, 04.04.2024

Hei. Dette var supert. Jeg har lært mer i kveld enn på mange år.


Svein Thoresen, 14.01.2024

leter etter besifring for gitar til Perfect Friendship (Rune Larsen og Endresen) Noen som har tips??


Svein Waade, 14.12.2023

Sang og musikk er en av mine hobbyer og derfor pianokurs og sangarkiv. Jobben min er daglig leder i IT-firmaet WIS som bl.a. i over 30 år har levert offisiell nasjonal statistikk om grunnskoler, voksenopplæring og kulturskoler i Norge. Jeg husker deg, Svein Børtveit. God jul til deg og alle som er glad i sang og musikk.


Svein Børtveit, 03.12.2023

Mjelle

Svein Waade er et navn som minner meg om tiden jeg jobbet ved Statens utdanningskontor i Hordaland. Da var det en ved det navnet som utviklet dataprogram for statistikk etc for departementet (og for kongeriket). Han var fra Kyrksæterøra. Er dette samme person? I så fall - og i alle fall - ønsker jeg deg en riktig God jul og et godt nytt år! Jeg er for lengst blitt pensjonist, men driver og spiller og synger. Flere oppdrag nå i adventstiden.


post@runeskogen.no, 18.11.2023

Hei Svein. Jeg skal arrangere en sildeaften kalt for "Sild, sang og historier" for en vennegjeng den 25 dm. To av mine venner spiller gitar og ønsker sanghefte med besifring. Jeg kan synge, men har ikke kunnskap om noter og denslags. Oppdaget tilfeldig siden din og håper du vil dele ditt sanghefte oss så sangen og gitarspillingen kan "jome" i nabolaget neste lørdag!? Ser frem til å "høre" fra deg! Med vennlig hilsen Rune


Samantha, 25.09.2023

Tuuuuuusen takk


Sigbjørn Ustad, 04.08.2023

Den finast eg veit

Hei. Er låten «Den finaste eg veit» med Hellbillies egentlig en engelsk låte, eller er den original fra Haugen/Moslotten?


Svein Waade (svein.waade@gmail.com), 08.07.2023

Einn

Hei msbe81@gmail.com. Tipper bare det har blitt en feil i adressen du sendte til. Jeg har sendt deg e-post med info.


msbe81@gmail.com, 04.07.2023

Einn

Synd at låt-arkivet måtte fjernes. Prøvde å sende deg en epost men fikk opp ugyldig epostadresse.


Svein Waade, 21.02.2023

Alle fugler

Takk for tipset om Johan Nicolaisen. Det var han som oversatte sangen fra tysk til norsk. Han har alltid vært nevnt i infodelen over sangen.


Hermann Runderheim, 14.02.2023

Alle fugler

Hei Johan Nicolaisen bør nevnes i denne sammenhengen. Han harskrevet en alldeles glimrende tekst.


Jørgen jensaas, 05.12.2022

Himmel på jord

Hei. Er det mulig å låne arr til Himmel på jord? Vi spiller den i Bb. Gjerne piano arr med G og F nøkkel. Og hvis det finnes stryke arr også. Har prøvd å finne , men det viser seg å være vanskelig. Alt går i G eller C. På forhånd takk. Hilsen jørgen jensaas, lærer vgs Bodø


Svein Waade, 23.11.2022

Send en e-post til svein.waade@gmail.com hvis du ønsker tilgang til sanger.


An Magritt, 22.11.2022

You Raise me up

Hei, jeg følger pianokurset ditt og er veldig fornøyd. Jeg vil gjerne få tilsendt noen fine ballader med akkorder, om det er mulig.


ims, 17.11.2022

Himmelhøge sti

Elsker denne nydelige sangen... så vàr og fin...


Svein Waade, 19.06.2022

Den finast eg veit

Send en e-post til svein.waade@gmail.com så finner vi en løsning.


Bjarte Rundereim Gol brunders(at)online.no, 13.06.2022

Hei Svein, Kan jeg være din venn og få se på noe av arkivet? Jeg har spilt gitar, men ken ikke det mer, og nå trenger jeg noen "gode gamle" med besifring for overføring til en ny pensjonistkarrière som pianist;-)


Øivind, 09.06.2022

Den finast eg veit

Hei og takk for et flott og gjennomført konsept som også tar med seg det vanskelige. Kan jeg gis full tilgang til sangarkivet


Svein Waade, 03.05.2022

Æille har et syskenbån på Gjøvik

Hei Bendeikte. Registeret er jo åpent for venner. Send meg en e-post så finner vi en løsning.


Benedikte, 28.04.2022

Æille har et syskenbån på Gjøvik

Vokste opp med Alf Prøysen og ville gjerne dele med mine barn. Bryllup nå 14.05.2022 på Krokkleiva. Men skjønner at penga rår tydeligvis. Da får vi som var heldige og kan alle sangene kanskje rett og slett glemme dem.


Gerd Johansen, 16.01.2022

Fordi jeg elsker deg

Takk for nydelig oversettelse.


, 16.01.2022

fantastisk bra. Tusen takk :-)


Tove L S, 07.01.2022

Himmel på jord

Takk for hvordan du har lagt tilrette for å kunne spille piano. Jeg spiller kun til husbruk, og nå er d lenge siden sist. Men koser meg skikkelig


Knut N, 07.01.2022

Dette var kjempebra! - jeg har lett etter noe slikt etter at papirutgavene forsvant under flytting :-)


Håkon Hildre, 20.11.2021

Himmelhøge sti

Til minne om mor ❤️


Anne, 24.10.2021

Himmelhøge sti

En sang som nå er blitt "min", etter å ja mistet en go venn. Øver og øver.


Evy🎹, 13.10.2021

Den første julenatt

Det hadde vært fint om en kunne trykket på akkorden en er usikker på som vises over teksten, for så å få et bilde av de rette tangentene.


Bjørn Hanche-Olsen, 09.09.2021

Blå salme

Fint med tekst og god besifring på Blå salme. Den ble sunget i min mors bisettelse og nå synes jeg det er hyggelig å lære og synge den med gitarakompagement. Takk!


Kjell Corneliussen, 09.09.2021

Hei Svein! Fint tilbud fra deg 😀 Har du også sanger skrevet i/for tabulatur? Mvh Kjell C.


Johanna Lossius 😃🎵, 08.09.2021

Skyfall

Så bra system du har ordnet, Svein! Fantastisk 🥰🤩👏🎵. Fant det bare ved litt flaks - leter etter en sang å synge i et bryllup ❤️😃Takk for at du har ordnet et så bra system som er så lett å bruke🤩


kurt, 06.09.2021

Mjelle

det er veldii fine sang


hermannrunderheim@gmail.com, 03.09.2021

God ide, velkomment å finne, jeg har i alle år spilt piano etter akkorder. Jeg savner akkorder på "mellomspillet på om du visste med Odd Børre. Verset er såre enkelt, men jeg sliter med det i midten.


Gunnlaug, 29.08.2021

Fordi jeg elsker deg

Meget vakker oversettelse av Bob Dylans tekst.


Georg Gaard, 07.08.2021

Himmelhøge sti

En utrolig flotte sang, med tekst som treffer deg midt i hjerte, særlig for oss som nettopp har mistet eit familiemedlem, svigermor, Hilma. Denne synger vi i begravelsen håper eg, enten som salme om organisten tillater det, eller på ei minnestund etterpå.


Lasse Niemela, 29.07.2021

Hjertelig TAKK for alt arbeidet du har gjort tilgjengelig for oss Svein.... MEGATAKK FRA MEG!


Nina, 21.07.2021

Alle fugler

👍


Svein Waade, 11.04.2021

Hvis verden

Nydelig duett og vakkert piano med fine klanger. Ikke lett å finne riktige akkorder, men dette er et forsøk. Når jeg skriver sus2 er det en dur akkord der midterste tone (3. trinn) er fjernet (suspendert) og erstattet av 2. trinn. Csus2 blir altså C-D-G. Spesielt fin når 3. tonen (E) i stedet legges i bassen (Csus2/E).


Svein Waade, 04.04.2021

Da har jeg lagt inn toneart på lenkene til de ulike innspillinger på alle sangene. Bare klikk på tonearten bak lenkene, så får du de akkordene som den innspillingen bruker.


???, 04.04.2021

Alle fugler

jeg syns det var en fin sang denne nettsiden hjalp meg som jeg laærte sangen. Håper dere fortsetter med dette mvh: ???


Svein Waade, 02.04.2021

Both sides now

Dette er en sang jeg er veldig glad i. Men både i den originale versjonen fra 1969 og i den mer jazzpregede fra 2000 er litt vanskelig å finne akkordene. Bassen ligger ofte rolig og akkordene flyter og skifter. Jeg har valgt akkorder som jeg synes klinger bra og som ikke er for vanskelige å ta.


Elin, 02.04.2021

Einn

En av de vakreste sangene jeg noensinne har hørt👏


Bodil, 01.04.2021

Det fine vi hadd sammen

Ble brukt i min mann’s bisettelse 26.mars 2020, han elska den sangen❤️


Svein Waade, 21.03.2021

Da har jeg lagt inn støtte for at kommentarer som legges inn på en bestemt sang vises i oversikten med lenke til den sangen. Og på hver enkelt sang vises nå bare kommentarer på den sangen.


Svein Erik Wiksnes, 16.03.2021

Heilt utrolig vakker.


ABDI, 08.03.2021

Veldig bra


Elin, 22.02.2021

Fantastisk,helt nydelig sang


, 21.02.2021

Tusen takk for dette! Så lenge siden jeg hørte denne sangen!


Cecilia vennersten OCH FRANK, 07.02.2021

Det vackraste jag vet

YPPERLIGT.!! DEN enkle musikkformer, ER meget tongivende Spelast MYCKET langsam Walz.. 75.anbefaler det tempoet.!!


Liv Ohnstad, artist, låtskriver, 29.12.2020

Så fint at denne siden finnes! Takk! 👍


, 26.12.2020

Den er nydelig


AG, 23.12.2020

Nydelig


Svein Waade, 17.12.2020

Himmel på jord

Dag Frode spurte hvor jeg hadde funnet koblingen mellom Johannessen og Samuelsen i sangen Himmel på jord. Jeg fant det i en artikkel av Edvin Schei i tidsskrift for Den norske legeforening fra 30. juni 2015.


Dag Frode Vaagsnes, 09.12.2020

Himmel på jord

Det var veldig overraskende at forfatter av sangen "Himmel på jord" skrev sangen med tanke på Aage Samuelsen. Jeg skulle gjerne visst hvor kilden til dette er hentet fra. Har du den? Takk for fin side.


Svein K. Pettersen, 12.11.2020

Himmelhøge sti

Havnet her på leting etter tekst til Himmelhøge sti. Nydelig sang, med en utrolig fin tekst.


Finn Lærern, 31.10.2020

Glimrende side!!! Eneste negative jeg kommer på, er at jeg ikke visste om den tidligere.


Tone, 26.10.2020

Noen som vet om det finnes kornoter noe sted på denne?


Svein Waade, 15.10.2020

Til Johanne. Jeg har prøvd å finne noen sanger som er ganske greie å starte med og har lagt inn stikkord "Nybegynner" på dem. Velg stikkord øverst på siden eller klikk denne lenken. Husk at du kan endre toneart på sangene slik at du får akkordene som du kjenner best.


Johanne, 10.10.2020

Hei! Jeg har akkurat begynt å øve meg på å spille gitar. Er en godt voksen dame og trenger nok litt tid. Likte denne siden godt, men kunne ønske meg en liste over sanger som passer for en nybegynner.


ToveAnita, 12.07.2020

Tusen takk! 😊 Så lett å forstå på denne måten. Kjøpt piano og nå skal det øves!


Knut E, 10.07.2020

Dette har gitt meg mye spilleglede! Fantastisk at dette er gjort tilgjengelig på denne måten.


Øivinn Øi, Hamar, 25.06.2020

The moon's a harsh mistress

Gleder meg til å prøve ut - grepene - denne vidunderlige sangen som Radka Toneff tolket helt unikt. Og hennes vesen - møtte henne en gang - alvoret, det innadvendte, skjønnheten - ja alt dette preger hennes tolkninger


Ingunn Margrethe, 14.06.2020

Utruleg bra! Og dette fann eg heilt tilfeldig! Takk!


Stig, 10.06.2020

Så utrolig bra! Dette gleder jeg meg til å bruke!


Sajana, 03.06.2020

Herre e supert!


Svein Waade, 25.04.2020

Har lagt på en mulighet for å la siden rulle sakte mens du spiller. Rett over selve teksten kan du skyve på et håndtak for å styre hastigheten. Stopp ved å sette den helt til venstre.


Are, 19.04.2020

Sommernatt ved fjorden

En MEGAtakk til deg for innsatsen du har lagt ned og for spesielt to sanger jeg har lett etter lenge: "Blå salme" og "Sommernatt ved fjorden". Endelig kan jeg spille dem på gitar og få dem til å høres noenlunde riktig ut (evnt ulyder skyldes helt og holdent mitt "glad amatør"-gitarnivå.hehe). Gleder meg til å se hva mer du legger ut :) Med vennlig hilsen Are


RoaldE, 09.02.2020

Fantastisk arbeid 😀 Gleder meg til å lære av denne siden. Er det mulig å få auto scroll på tekstene !


bsol, 18.02.2019

Så fantastisk. Tusen takk


Annefi :-), 22.01.2019

Hvilket eventyr! :-) Tusen takk, nå kan jeg øve mye........ <3