1,25 millioner mennesker dør i trafikken hvert år og 20-50 millioner blir skadet. Kan selvkjørende biler være redningen?
World Health Organization (WHO) legger årlig fram statistikk om trafikksikkerheten i verden. Rapporten (340 sider) viser de store linjene, men gir også detaljert informasjon om hvert land i verden. Her ser du noen fakta fra rapporten for 2015:
Når det gjelder Norge, er utviklingen svært positiv. Tall fra SSB og Trygg trafikk viser at åntall årlige dødsfall i trafikken har gått jevnt ned fra rundt 500 i 1970 til 149 i 2014 og gjør at Norge nå er helt i verdenstoppen når det gjelder trafikksikkerhet.
Prognosene på verdensbasis framover ser svært dystre ut med inntil 60% økning fram mot 2020 dersom det ikke gjøres dramatiske tiltak.
Det gjøres mye rundt om i verden for å få tallene ned. Dette handler bl.a. om lover, reguleringer og kontroll, utbedring av veinettet og tiltak fra bilprodusentene.
Antall kjøretøy på kloden vokser enormt og i tillegg til trafikkulykker er det mange andre utfordringer med trafikken:
Det er mange som arbeider med utvikling av selvkjørende biler. Kanskje er det også på tide å revurdere tanken om at alle skal ha sin egen bil. Kan vi se for oss en framtid der du bruker en app på mobilen for å si når du trenger en bil. Du får et varsel når bilen er utenfor og du setter deg inn. Så sier du hvor du skal og den kjører deg dit. Kan vi tenke oss at bilene også er kollektivtrafikk? Noen ser for seg at bilene kan kobles sammen og fungerer som et slags tog på veien.
Men hva kan vi oppnå med selvkjørende biler?
Mange nye biler har nå ulike systemer for å assistere sjåføren. Og disse systemene blir stadig mer avanserte. Her er noe av det som brukes i dag:
Det betyr at mange biler nå kan holde farten stabil og avpasse den til bilen foran. Den kan også bremse ned dersom bilen foran plutselig bremser. Biler med slike muligheter vil bidra til å redusere antall ulykker i trafikken. Men hva skal til for at den kjører selv?
Tesla kom i oktober 2015 med en oppdatering av programvaren i bilen som gjør at bilen også vil styre selv. Det er foreløpig en testversjon og føreren må følge med og ha hendene klare til å ta over. Men på godt merkede veier, vil den klare seg bra selv. Du kan se NAF teste Teslas Autopilot her.
Utviklingen på dette området går svært raskt, og bilene vil stadig kunne assistere mer. Men hele tiden må føreren være våkent tilstede og klar til å gripe inn.
Men vil bilen kunne kjøre helt selv? Altså uten menneskelig innblanding. Slik at du kan be den hente deg på jobben kl. 15.30 og kjøre ungene på håndballtrening? Vi bruker betegnelsen selvkjørende biler, førerløse biler eller robotbiler. Ja, det virker som det er stor tro på at bilene er klare for dette i 2018 og at lovverket er klart i 2020. Så om fire år ser du kanskje biler på gaten uten folk eller bare med barn.
For å få til dette må bilen være utstyrt med en rekke sensorer, en kraftig datamaskin for å kontinuerlig analysere data fra sensorene og system for å styre ratt, gass/bremser, blinklys osv. I tillegg må den ha tilgang til oppdaterte kart slik at den vet hvor den skal kjøre. Nødvendige sensorer er:
Bilen må på samme måte som en fører forholde seg til følgende:
Google har hatt selvkjørende biler på veiene siden 2009. De tester nå ut helt selvkjørende biler som ser ganske søte og ufarlige ut. Her setter du deg inn og sier hvor du skal. Bilen vil bruke stemmegjenkjenning og slå opp dette mot kartet og bruke GPS for å finne veien. Så benytter den alle de andre sensorene for å komme seg sikkert fra A til B.
Omtrent alle bilprodusenter har prototyper på helt selvkjørende biler og regner med at dette vil bli et svært viktig marked framover.
Mercedes har laget en konseptbil som ble presentert i januar 2015. De vil med den fortelle litt om hvordan de tror bilene vil bli i framtiden.
Til nå har vi snakket om persontransport, men det er helt klart at det som skjer også kan benyttes for godstransport. Mercedes har også her kommet med en video som viser hvordan de ser for seg selvkjørende tungtransport. Ville du følt deg tryggere med slike på veien? Hopp til 1:30 for å se en demonstrasjon av hvordan arbeidsdagen til en trailersjåfør kan bli om 5-10 år. Og enda noen år fram, er det ikke sikkert det trengs sjåfører i det hele tatt.
Alle bilmerker jobber med selvkjørende biler, men har litt ulike planer for når de tror det vil tas i bruk. Det er også andre enn bilprodusentene som har planer. Google vil som tidligere nevnt være en aktør her og kanskje tilby sin programvare til ulike bilprodusenter (både Ford, Toyota og Volkswagen er i dialog med Google). Det ryktes også at Apple har planer om selvkjørende biler. Uber som driver inn- og utleie av sjåfører verden over har sagt at de satser på selvkjørende biler. Tesla sier de vil ha helt selvkjørende biler klare for markedet i 2017/2018.
For mange (kanskje særlig for menn) er det viktig å være en god sjåfør. Det er vel med å definere en mann omtrent på linje med en huleboers ferdigheter i jakt. Vi har derfor en tendens til å tro at vi er bedre sjåfører enn de andre. To av tre (67%) mener de er bedre enn gjennomsnittet, og bare 3% mener de er dårligere. Spør du menn, regner tre av fire (75%) seg som bedre enn snittet og bare 1% mener de er dårligere enn snittet. Det minner meg om min kjære mattematikklærer på ingeniørhøgskolen som sa at det er en matematisk utfordring å sørge for at alle i landet tjener bedre enn gjennomsnittet.
Det er også slik at i de fleste parforhold (80%) er det vanligvis mannen som kjører. Men leser vi statistikk burde flere damer ta over rattet. Av de som kjører i ruspåvirket tilstand er 87% menn. I grove fartovertredelser finner er 90% menn og 8 av 10 dødsulykker er forårsaket av menn. Det kan sikket diskuteres hva "god sjåfør" betyr, men på den listen finner vi neppe ferdigheter som skrensing, sladding, burning, styre med kneet, sende sms i fart, kjøre forbi med små marginer eller rygge fort med henger.
Men her skal vi se på en gjennomsnittssjåfør sammenlignet med en maskin (selvkjørende bil).
En maskin vil nok være en overlegen sjåfør på alle områder bortsett fra evnen til å tolke omgivelsene. Men det er nok bare snakk om tid før programmene tolker situasjonen like bra eller bedre enn oss.
Selvkjørende biler er et nytt område, og det er mange utfordringer som må løses.
En selvkjørende bil har med alle sine sensorer mye bedre oversikt over alt som skjer rundt bilen og er aldri uoppmerksom. Den vil reagere mye raskere på en hendelse og vil være en sikrere sjåfør enn et menneske. Men det vil være utfordringer knyttet til spesielle forhold som veiarbeid, omkjøringer, snø, dårlige veier, dårlig vær osv. En kan kanskje se for seg at bilen ved for usikre forhold kjører inn til siden, stopper og ber føreren ta over.
Det er allerede mange videoer og historier på nettet der biler med automatiske bremser har reddet liv.
Det kan skje feil i alle systemer. Dette kan være feil i maskinvaren eller programvaren. I en bil er det viktig at en unngår muligheten for at slike feil skal oppstå. Derfor bygges det inn flere parallelle systemer som overvåker hverandre og tar over dersom noe galt skulle skje.
Selvkjørende biler må trolig være tilknyttet et nett for å få med seg endringer i kart og trafikk. De må kanskje også kommnisere med andre biler i nærheten for å avgjøre hvordan de skal håndtere en situasjon. Når en er koblet til et slik nettverk (f.eks. internett), vil en være utsatt for ulike typer angrep. Dette kan være hackere som prøver å ta kontroll over bilene eller spredning av ondsinnet programvare (virus) som bare har til hensikt å skade systemene. Det vil være viktig å designe systemene i selvkjørende biler slik at de ikke er sårbare for slike angrep.
Det er også gjort forsøk som viser at det er ganske enkelt å lure laser og radar som brukes på selvkjørende biler ved å sende falske laser- og radarsignaler mot bilen. Det kan være aktuelt at signalene som bilen sender ut blir kryptert slik at bilen kan utelukke ekkosignaler som kommer fra andre kilder enn bilen selv.
Mange mener at det er her de største utfordringene ligger, men det skjer ting nå. F.eks. i en uttalelse fra 2016 sier den amerikanske etaten National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) på spørsmål fra Google at de
.. tolker "sjåfør" i konteksten av Googles beskrevne motorvogn, som henviser til et selvkjørende system, og ikke til noen av passassjerene i kjøretøyet. Vi er enige med Google i at deres selvkjørende bil ikke vil ha en «sjåfør» i tradisjonell forstand, slik biler har hatt sjåfører i løpet av de siste hundre årene.
Det betyr i klartekst at de sier at en "sjåfør" ikke trenger å være et menneske. I januar 2016 gikk president Obama i USA ut og varslet at de ville sette av 35 milliarder kroner for å utrede de lovmessige utfordringene med selvkjørende biler. Alle land er nok nødt til å gjøre slike avklaringer før eller senere.
Dette er et annet område som vil skape litt hodebry. Hvis bilen din kjører ned en fotgjenger mens du ligger i baksetet og sover, hvem har da ansvar og skyld? Pr. i dag er det to selskap som har gått ut og sagt at de tar alt ansvar for hva deres selvkjørende biler gjør. Det er Google og Volvo. Kanskje vil samme krav stilles til alle som leverer selvkjørende biler.
Hvis du tok heisen i en bygning for en del år siden, var det en heisfører som betjente heisen og du var på en måte bare passasjer. Nå kjører vi heisen selv og stoler på at det fungerer. Hvis det skjer en ulykke med en heis, vil hotellet stilles ansvarlig. De vil trolig gå videre og legge ansvaret på entreprenøren som bygget hotellet. Entreprenøren vil kanskje prøve å få ansvaret over på heisprodusenten. Det ender ofte opp med utbetaling av erstatninger til de som er involvert i ulykken. Men sjelden er det mennesker som straffes og må sone i i fengsel.
Jeg regner med at det er enighet om at det er bedre med én ulykke der det mangler fører å skylde på, enn 1000 ulykker der vi kan kaste de skyldige i fengsel.
Dette er også et ganske omfattende og vanskelig tema for selvkjørende biler. I trafikken vil en av og til komme borti situasjoner der en må velge mellom ulike alternativer der alle kan gi negative utfall. Tenk deg at du kjører i 80 km i timen. Plutselig springer det et barn ut i din kjørebane og det er umulig å stoppe bilen før en treffer barnet. Samtidig kommer det en bil i mot. Hva ville du ha gjort. Kjørt ned barnet som mest sannsynlig ville mistet livet eller svingt ut og krasjet med bilen som kom i mot og risikert at sjåfør og passasjerer i de to bilene kunne bli drept eller få alvorlige skader. Det finnes mange som har opplevd slike dilemma og det er vanskelig å klandre noen i ettertid fordi en i slike situasjoner ikke handler rasjonellt.
Men når du sitter å skal lage programmet som styrer bilen og skal bestemme hva en selvkjørende bil skal gjøre i slike situasjoner, da er situasjonen litt annerledes. Ville du bedt bilen ta et liv for å redde to andre? Ville du ofret en voksen for å redde et barn? Ville du ofret sjåføren for å redde et barn? Hvis to motorsykler kom mot deg (en i hver veibane) der den ene hadde hjelm og den andre hadde ikke. Hvem ville du velge å kjøre på? Den med hjelm fordi han hadde en større sjanse til å overleve?
En selvkjørende bil vil i slike situasjoner med alle sine nøyaktige sensorer vite mye mer om alle involverte og på brøkdelen av et sekund beregne risikoen for hver enkelt part og velge det alternativet som totalt sett vil gi minst skade. Men det vil være nødvendig med en samfunnsdebatt for å finne noen etiske regler som kan benyttes på dette området. Kanskje vil en kynisk bilprodusent reklamere med at deres biler uansett vil beskytte de som sitter i bilen.
En stor andel av landets 15.000 drosjesjåfører må trolig finne annet arbeid dersom bilene kjører selv. Det er helt klart mange oppdrag som vil kreve en sjåfør, men størstedelen vil nok kunne løses uten mennesklig innblanding. Men den virkelig store virkningen vil komme dersom godstrafikken som i dag går på vei blir tatt over av selvkjørende lastebiler. Her blir det sikkert politiske diskusjoner om en skal tillate teknologi som tar fra oss arbeidsplassene. Siden en slipper lønn til de ansatte vil et kjøreoppdrag med en selvkjørende bil koste mye mindre for kunden, og hvis begge alternativer er på markedet er det nok sannsynlig at folk vil gå etter den laveste prisen.
Denne utfordringen er litt merkelig, men må likevel nevnes. Den enes død kan med organdonasjon gi liv til flere andre. Og størstedelen av organer som tilbys i verden i dag kommer fra personer som har omkommet i trafikkulykker. Dersom selvkjørende biler tar over, vil antall døde i trafikken reduseres noe som vil gi en kollaps i tilgjengelige organer for donasjon. Dette er synd for de som står i kø og venter på organer, men det viktige er at antall dødsulykker går ned. Det forskes på å få 3D-skrivere til å lage organer av levende vev som så kan tilbys til de som trenger nye organer.
Det blir et stort prosjekt å bytte ut biler for å gå over til moderne selvkjørende biler. Det er flere som tenker på dette, og en løsning kan være å tilby en oppgraderingspakke til normale biler slik at de blir selvkjørende. Da kan du levere inn bilen din på verkstedet og neste dag så kan bilen din kjøre selv.
Her er noen spådommer som er kommet om selvkjørende biler:
Og et par fine artikler:
Eller kanskje blir det slik at bilene blir erstattet av små selvkjørende enheter som kobles sammen og deles etter behov slik denne videoen foreslår?
Men hvis to tomme selvkjørende biler krasjer. Hvem setter ut varseltrekanten, hvem dirigerer trafikken? Hvem ringer redningsbil? Og hvem skriver skademelding og kontakter forsikringsselskapet? Vel, vi får håpe at vi finner svar på alle disse spørsmålene snart. Fordi vi allerede om 4-5 år trolig har selvkjørende biler på veiene for å redusere antall dødsfall og skader i trafikken. Om 10 år vil det nok være en skremmende tanke å la et menneske få styre en dødsmaskin på to tonn som raser fram i nærmere 100 km i timen.
Svein Waade
Februar 2016
Når det snakkes om selvkjørende biler, snakkes det nå om ulike nivåer eller grader (eng: level). Så når det gjelder selvkjørende biler, er det viktig å vite hvilket nivå av selvkjøring vi snakker om. Altså hvor selvkjørende er bilen. Det benyttes en skala på fem nivåer (nivå 0 er ingen form for assistering fra bilens side):
Spørsmålet er om vi skal finne oss i de udemokratiske planene om å erstatte den førerkontrollerte, frie privatbilen med en selvkjørende bil hvor automatikken og maskinlæring fjerner kjøregleden og førerkontrollen og gjør oss til passive passasjerer. Merk at spørsmålet om hvorvidt selvkjørende biler er "trygge" er ganske så uinteressant. Ja, les dette en gang til. Bil og veitrafikk innebærer riktignok en viss risiko, men den er liten. Bilen og veitrafikken er påviselig lite farlig. Hvert år kjøres det når vi skriver 2023 45 000 000 000 kilometer på norske veier når både personbiler og tungtrafikk samt busser og varebiler tas med. Likevel omkom bare 118 mennesker i veitrafikken i 2022. Vi skal da huske på at det dør mellom 40 og 41 000 mennesker i Norge av alle dødsårsaker i løpet av et år, så å ville fjerne privatbilen for å øke "tryggheten" er over grensen for det irrasjonelle. Betegnelsen "autonome" kjøretøy er forøvrig også misvisende. Det er direkte feil å kalle et kjøretøy "autonomt" når det er fullstendig avhengig av konnektivitet og automatikk, og dermed fjerner vår mulighet til å kontrollere eget kjøretøy. Autonomi innebærer jo selvstendighet, og et kjøretøy som er basert på konnektivitet og automatikk fratar oss den selvstendige førerkontrollen. Et kjøretøy som ivaretar vår kjøreglede og vår frihet må være helt og holdent førerkontrollert. En bil hvor automatikk og maskinlæring fratar oss vår bruk av våre sanser og våre ferdigheter, er et av altfor mange eksempler på ukritisk bruk av teknologi som passiviserer mennesker. Vi bør si konsekvent nei til å bruke teknologien på slik måte at stimuli, ferdigheter og rommet for egenvurderinger fjernes. Derfor gjør vi klokt å i si nei til selvkjørende biler, og et like klart ja til førerkontrollerte biler som gir oss kjøreglede, stimuli og opprettholder våre ferdigheter og vår kjøreglede.
denne hjalp meg med skole oppgaven min kunne ikke vært mer takknemelig