Inspirasjon og kunnskap


TED har vært en stor inspirasjonskilde for meg gjennom lang tid. Her får du høre korte foredrag fra personer med store tanker.

Konseptet

TED lar personer som brenner for en sak få holde et foredrag om sitt felt på under 20 minutter. De favner alle slags tema og det legges ut nye foredrag flere ganger i uken. Hvis jeg har en ledig halvtime får jeg både inspirasjon og kunnskap ved å se et TED-foredrag.

Du kan se foredragene på flere ulike måter:

  • På nettstedet ted.com
  • Ved å bruke appen TED for nettbrett og mobil (iOS / Android)
    Dersom du også har Chromcast kan du kringkaste ("caste") foredraget ditt på TV'n
  • De fleste videoene legges ut på TED-kanalen på Youtube (velg videoer eller spillelister)
  • Dersom du har en smart-TV, kan du laste ned TED-appen dit og spille av

De aller fleste foredragene er på engelsk, men mange har mulighet for teksting på norsk.

Dersom du registrerer deg på ted.com kan du lettere holde orden på hva du ønsker å se og hva du har sett.

Noen eksempler

Det er rundt 2.000 foredrag og det er ikke så godt å foreslå noe du skal se. Det finnes foredrag om universet, mennsket, miljø, medisin, utdanning, teknologi, filosofi, religion, psykologi og mye mer. Så du må nesten selv finne ut hva du ønsker å se. Du kan også la ted.com foreslå foredrag for deg. Jeg har nedenfor lagt inn noen foredrag av ulike tema som har gitt meg mye. Kanskje kan det være noe å starte med for deg også.

Mitt slag av innsikt (norsk tekst, 18:19)

Jill Bolte Taylor er hjerneforskeren som ble rammet av et kraftig slag i hjernen der hele venstre hjernehalvdel ble slått av. Her forteller hun sin forbløffende historie der hun fikk muligheten til å studere sin egen hjerne. Denne historien åpnet virkelig mine øyne for at vi er mer enn tankene våre.  

Kraften av sårbarhet (norsk tekst, 20:19)

Kan det tenkes at den viktigste og mest ekte følelsen vi kan ha er å føle oss sårbare? At den følelsen vil åpne oss opp for å oppleve tilknytning, kjærlighet og mening? Hør hva forskeren Brené Brown har funnet ut gjennom å studere historiene til mange hundre personer. Og hva hun har blitt nødt til å innrømme for seg selv.

Om jeg skulle fått en datter... (norsk tekst, 18:25)

Sarah Kay er en inspirerende historieforteller, og hun viser hvordan diktning og fortelling kan åpne opp og skape forståelse bland alle mennesker.

Hvordan bevare kreativiteten (norsk tekst, 19:24)

Er vi egentlig født kreative og så mister vi den evnen gradvis gjennom livet? Sir Ken Robinson gir et foredrag om meningen med utdannelse og hvordan skolen kan stimulere og bevare barns kreative evner i stedet for å redusere dem.

Ditt kroppsspråk former hvem du er (dansk tekst, 21:02)

Vi smiler hvis vi er glade og vi reiser oss opp hvis vi er trygge. Men kan det tenkes at vi også blir glade av å smile og trygge av å reise oss opp? Sosialpsykolog Amy Cudd har tydelige bevis på at du på to minutter med overbevisende kroppsspråk vil bli en bedre utgave av deg selv.

Den beste gaven jeg noen gang overlevde (norsk tekst, 3:14)

Stacey Kramer forteller om en fantastisk gave som vil gjøre livet ditt bedre på nesten alle områder, men som har sin pris. Kan det tenkes at traumatiske hendelser og opplevelser også kan betrakets som gaver?

Hvordan man gjør stress til sin venn (dansk tekst, 14:28)

Vi regner alle stress som svært usundt for oss. Men psykolog Kelly McConigal har funnet ut at det er vårt egen syn på stress som avgjør om det er sundt eller usundt. 

Den utrolige atletiske kraften til Quadcopters (norsk tekst, 16:08)

Her får du se quads som balanserer, slår ball og jobber sammen med andre quads. 

Hvordan man unngår å være uvitende om verden (svensk tekst, 19:05)

Hans og Ola Rosling gir oss et lite kurs i hvordan vi kan unngå å bli slått av sjimpanser når det gjelder viktig kunnskap om verden.


Hyggelig med en hilsen

 Beskyttet av Google reCAPTCHA.
 Se Personvern og Vilkår

1 kommentarer

Tor, 11.11.2017

Tusen takk. Fantastisk å finne en så stor samling av virkelig interessante forelesninger. Gleder meg til å finne mer på din imponerende hjemmeside. Har med stor glede tatt ditt suverene pianokurs og ser fram til at tema om akkorder til sanger blir ferdig.