•  

Lyst til å spille piano?


Har du noen gang ønsket å spille litt piano? Hvis du gir meg en time skal jeg vise deg det viktigste. Kanskje er det enklere enn du tror.

Jeg har funnet en bra vei for å komme over myrer, gjennom kratt og over elver til vi når Pianotoppen (Besifring). Det er 12 etapper du må gå og hver etappe tar omtrent 5 minutter. Jeg går opp løypa på et par minutter mens du ser på og så har du omtrent 3 minutter til å følge etter. Hvis du vil gå roligere er det helt greit. Jeg har det ikke travelt. Start videoene når du kommer til dem i teksten.

 1. Introduksjon
 2. Tangenter og toner
 3. Akkorder
 4. Plassere fingrene
 5. Bassen
 6. Spille
   
 7. Svarte tangenter
 8. Pedalen
 9. Omvending og melodi
 10. Skala
 11. Flere akkorder
 12. Rytme

1. Introduksjon

Besifring forteller deg hvilke grep eller akkorder du skal ta i sangen. Melodien er ikke med i dette opplegget, så den må du synge selv (eller få noen andre til å synge). Besifring for sangen "Alle fugler" kan f.eks. se slik ut:

Først litt om hvorfor jeg har laget dette kurset og hva "Besifring" er.

Dette kurset fungerer best når du har et piano i nærheten der du kan prøve litt selv. Det er også fint hvis du har en sangbok med besifring. Du kan finne sanger med besifring i mitt sangarkiv. Og du kan kan finne besifring på nettet ved ta med ordet "chords" når du søker etter en sang.

Hvis du ikke har piano selv, kan du kanskje besøke en kjenning med piano og prøve litt der før du vurderer å kjøpe ett. Hvis du vil kjøpe er det mange muligheter: Keyboard fra 1.000 til 5.000, digitalt piano fra 5.000 til 15.000 eller et ekte piano brukt fra 1.000 eller nytt fra rundt 30.000. Anbefaler et keyboard til kr. 1.000 så du kan prøve litt først.

Anbefaler at du har en skjerm med dette kurset i nærheten av pianoet. Mobil går greit, men nettbrett anbefales.

2. Tangenter og toner

Du må lære litt om tangentene og deres navn.

Her ser du navnet på tonene. Ikke sett på lapper på ditt piano - det hindrer bare hjernen i å lære.

Bruk 3 minutter på å huske navnet på tonene. Tipsene er:

 • Alfabetet fra C til A og så H før C igjen
 • C og E på hver side av de to svarte
 • D mellom de to svarte
 • F og H på hver side av de tre svarte
 • G og A må du bare pugge

Finn alle F'er på pianoet og ta dem i rask rekkefølge oppover og nedover. Gjør slik med alle tonene.

3. Akkorder

Lær hva akkorden heter og hvordan de er bygd opp.

Her må du stoppe opp litt for å prøve selv. Du har hørt om dur- og mollakkorder. Når du skal finne tonene skal du altså hoppe over et antall tangenter. Husk å telle med alle både hvite og svarte.

C-dur akkord (C)

Hopp over 3 og hopp over 2

C-moll akkord (Cm)

Hopp over 2 og hopp over 3

Prøv å finne noen akkorder selv: F, A, Em, H (ja det er helt i orden med flere svarte tangenter). Kontroller at du har tatt riktig toner ved å telle toner mellom. Kanskje hører du også når det stemmer?

4. Plassere fingrene

Lær hvordan du plasserer fingrene uten å anstrenge deg for mye.

Bruk noen minutter til å ta akkordene fra forrige steg - men nå med ny fingerstilling. Slapp av i hånd og fingre.

5. Bassen

Her lærer du at bassen er en del av akkorden.

Dersom det står f.eks. F/G betyr det altså F-akkord med G-bass. Når det bare står F, skal du ha F-akkord med F-bass. Skråstrek brukes altså for å angi en annen bass enn grunntonen i akkorden. Spill følgende akkorder: Dm/C, C/E, A/G, D.

6. Spille

OK, da er vi klar til å prøve første sang. Det blir "Alle fugler". Besifringen var slik (men vi bryr oss ikke om tallene enda):

Nå har vi kommet opp på en fin høyde og kan se utover. Du kan nå spille de aller fleste sangene som står i vanlige sangbøker. Ta deg nå en velfortjent pause med vann, litt frukt og kanskje en sjokoladebit før vi går videre.

Det kan også være lurt å stoppe her og bruke noen dager på å leke litt mer med steg 1-6. Du kan se alle akkordene på Alle fugler, eller prøve andre sanger i sangarkivet mitt. Gå videre når du har lyst til å lære mer.

7. Svarte tangenter

De svarte tangentene har også navn du må lære.

De svarte tangentene får altså navn etter sine hvite naboer. # betyr ett trinn opp og b betyr ett trinn ned. Tonen mellom C og D har derfor to navn: C# (kryss for C) og Db (b for D). # for en tone får tillegget "iss" og b for en tone for tillegget "ess" eller "ss" når tonen er en vokal (f.eks. Ass). Her ser du navn på alle de svarte tangentene:

Ikke pugg - men prøv å forstå. De første fire navnene følger regelen, men den siste er dessverre forvirrende og må pugges: Den skrives Bb og uttales B. Vil du vite hvorfor kan du lese avsnittet nedenfor.

OK. A var tidligere den første tonen og de fulgte alfabetet fra A opp til G. Den noten vi kaller H var altså opprinnelig B og kalles det fremdeles i de aller fleste land. Grunnen til at vi bruker H i stedet for B skyldes trolig en tysk munk som slurvet litt med håndskriften en gang på 1500-tallet og dermed ble b til h. Så tonen vi kaller H burde hete B og den sorte nedenfor burde skrives Bb og uttales Bess. I Norge i dag brukes H på den hvite og Bb på den svarte som faktisk uttales B. Mye rot her altså og jeg håper musikkmiljøet i Norge bestemmer seg for å rette opp feilen og kalle tonene B og Bess. Selv om det blir litt styr å skrive om alle sangbøker og lærebøker..

8. Pedaltrikset

Med pedalen kan du få pianoet til "spille" mens du leter (i starten febrilsk) etter neste akkord.

Når du behersker pedalen vil musikken henge bedre sammen og du får mer tid til å finne neste akkord. Prøv å ta pedalen opp og ned like etter du har slått den nye akkorden - da blir det best. Tar du opp pedalen for tidlig blir det brudd i musikken og gjør du det for sent blandes akkordene sammen og det kan bli "grøtete".

9. Omvending og melodi

Her lærer du å "vende" akkordene for å skifte enklere og for at melodien kan komme bedre fram.

Det oppleves sikkert forvirrende at akkordene plutselig kan tas på flere måter. Men tenk heller at du kan ta akkordtonene i den rekkefølgen som passer deg best. Da kan du oppnå å flytte hendene mindre og du kan også få meloditonen til å høres når den får ligge øverst i akkorden. Ta akkordene du har prøvd på flere måter. Prøv med C, F, G, Dm, Em. Kanskje blir det litt vanskeligere når det er med svarte tangenter som i f.eks. D og A. Prøv da å skyve hånden litt lenger innover på tangentene. Kan du finne F# og ta den på flere måter?

10. Skala

Her lærer du hva en skala er og hvordan den er bygd opp. Dette er etappe vi kan gå sammen - det er ikke noe du trenger å øve på. Men det er greit å vite når vi skal se på flere akkorder.

Du trenger å vite at avstanden mellom to nabotoner alltid kalles et halvt trinn. To halve trinn kalles et helt. Og så er det greit å vite at durskalaen alltid har dette mønsteret: To hele, en halv, tre hele, en halv.

Når en sang går i D-dur betyr det at den spilles i durskalaen fra D. I D-durskalaen må F byttes ut med fiss (F#) og C byttes ut med ciss (C#) (vi sier at d-dur har to kryss). Melodien og akkordene vil da stort sett være på de 8 tonene som er med i skalaen, men det hender at både melodi og akkorder bruker noen toner utenom skalaen.

Hvis du mangler besifring til en sang er det greit å vite at det er noen akkorder som passer sammen. Når en har bestemt seg hvilken skala som skal brukes (f.eks. at sangen går i D-dur) så er det også noen akkorder som går igjen (særlig i enkle viser). Det er dur-akkordene på 1, 4 og 5 skalatone. I D-dur blir det D, G, A. I tillegg brukes noen ganger mollakkordene som henger sammen med disse. De ligger alltid et og et halvt trinn under: I D-dur blir det Hm, Em og F#m. Prøv å finne ut hvilke seks akkorder som brukes i F-dur.

11. Flere akkorder

Noen ganger ser du tall eller andre tegn i besifringen og du trenger å vite hvordan du spiller det.

Dette må du prøve litt. Det viktigste er å finne sjueren fort - et helt trinn under grunntonen. Prøv A7, D7, Em7. De andre akkordene brukes sjelden og du kan lære dem når du får behov.

Her ser du en oversikt over de vanligste akkorder som brukes i besifring. De er vist i C, men gjelder for alle toner også F# (fiss) eller Ab (ass).

Skrives Uttales Forklaring Eks. i C
C Dur Hopp over 3, hopp over 2 C - E - G
Cm Moll Hopp over 2, hopp over 3 C - Eb - G
C7 Sjuer / septim  Dur + en hel under grunntonen C - E - G - Bb
Cm7 Moll-sju / moll-septim  Moll + en hel under grunntonen C - Eb - G - Bb
Cmaj7 Maj-sju / maj-septim Dur + en halv under grunntonen C - E - G - H
C6 Sekser Dur + en hel over siste tone i akkorden  C - E - G - A
C9 Nier Sjuer + hel over grunntonens oktav C - E - G - Bb - D
Csus4 Sus-fire Dur, men flytt den midterste opp en halv C - F - G
Cadd2 / C2 Add 2 / toer Dur + hel over grunntonen C - D - E - G
Cdim / Co Dim Hopp over 2 og gjenta det C - Eb - F# - A

I noen gamle sangbøker skrives "Cm" slik: "c". Altså stor bokstav for dur og liten bokstav for moll.

12. Rytme

Rytme gir liv til akkordene.

Prøv å få til den "vippingen" på akkordene. Dette vil komme etterhvert som du blir mer vant med å spille.

Takk for turen!

Gratulerer! Da er vi oppe på Pianotoppen. Jeg synes det er veldig fint her. Du ser Pianofjellet (spille etter noter) lenger inn og vi skimter så vidt Pianotindene delvis i skyene (konsertpianist) - men jeg kjenner ikke veien dit. Mens du slapper av litt spiller jeg noen eksempler for deg.

Du kan finne akkorder på disse sangene her: You raise me up, She, Så seile vi på Mjøsa eller finne andre sanger i sangarkivet mitt.

Hvis du får oppleve noe bra ved å prøve piano er målet mitt oppnådd. Spillingen har hvert fall gitt meg mye glede og jeg har også fått glede andre med musikken. Takk for at du ble med helt fram og lykke til videre :-)

Svein Waade

Jeg har funnet denne veien etter å ha fått lov å lære en del personer å spille piano. Videoene er tatt opp med mobiltelefon hjemme i stua og lagt rett på Youtube uten redigering. Tegningene har jeg laget i Google Drive.
Legg gjerne igjen en hilsen nedenfor.


44 kommentarer

Marit Sæther, 21.12.2012

Kult! Tror jaggu meg jeg skal prøve kurset ditt i jula - gleder meg allerede!


Anonym, 21.01.2013

Så bra! Dette "kurset" ga spillelyst og er så enkelt at det gir mestringsfølelse og lyst til å lære mer. - Takk!


Lisbeth, 19.03.2013

Hurra, dette var god hjelp!!! Jeg kan litt fra før og har stått fast en stund, men fikk tipsene jeg trengte for at det skulle løsne her. Tusen takk!


Anonym, 12.05.2013

Hei! Jeg ville bare si at jeg synes pianokurset ditt virker veldig bra og at jeg har anbefalt det på bloggen min
http://salamandre.blogg.no/1368020771_lyst_til__lre__spille.html


Mona, 14.01.2014

Tusen takk! Jeg har prøvd å lære meg å spille på egenhånd og har støtt på enkle ting som har stoppet meg helt. Du har løst de fleste småproblemene mine slik at jeg kan gå videre:-)


Øyvind Granberg, 14.03.2014

Det der var en flott repetisjon for en mann som på sine gamle dager prøver å reoppdage musikken. Tusen takk!


Anonym, 30.04.2014

Tusen takk for at du har tatt deg tid til å lage og poste dette kurset, Svein. Jeg har anbefalt dette til flere venner som også har hatt stor glede av det.


Anonym, 21.09.2014

Meget bra! Tusen takk!


Maria (Idekroken), 23.11.2014

Hei Svein. Takk for at du har laget dette. Fikk frisket opp litt, og lærte også litt nytt. Jeg elsker å synge, og prøver mest mulig å spille selv. Likte også så godt at du sang (i siste leksjon) ;-)


Danica Solovic Furuseth, 04.01.2015

Takk for at du deler dette, du forklarer veldig bra! Jeg spilte orgel før, kjøpte piano i voksen alder i den tro at det var veldig likt - noe det egentlig ikke var.. Nå gikk det opp et lys for meg :-)


Mormorfarmor Inger, 29.03.2015

Fantastisk pianokurs! Jeg fikk piano til min 60 års dag (ja ønska meg hele livet...) men kunne ingen ting.... Har nå begynt på et kurs, og jeg har slitt og slitt... men synes nå at det løsner, og nå løsna det enda mer! Tusen takk :)


Svein Waade, 25.05.2015

Da har jeg flyttet pianokurset over til nytt nettsted. Tok også med kommentarene. Kurset er til nå vist 15.000 ganger og videoene har over 50.000 visninger tilsammen. Veldig artig at så mange har funnet pianokurset. Tusen takk også for alle hyggelige kommentarer som er lagt inn her.


Lisa H, 07.08.2015

Hei Svein! Synger mye og har alltid drømt om å kunne spille piano eller gitar til. Begynte med gitar, men knakk ikke koden ;) Da jeg arvet et piano var dette helt perfekt for å komme i gang! Øver og øver på Alle fugler ;) Takk for hjelpen og legg gjerne ut gitarkurs også om du kan!


Musikklærer :), 07.09.2015

Utrolig enkel, men effektiv tilnærming! Supert at elevene kan gå tilbake så mange ganger de vil og trenger, med gode forklaringer lett tilgjengelig på mobilen. Takk!


Musikalsk amøbe under utvikling, 26.09.2015

Genialt!


Tanya, 29.09.2015

Dette er det mest geniale jeg har sett på lenge! Plutselig forsto jeg alt jeg noensinne har lurt på innen piano, og det på så korte videosnutter. Takk! :)


Terje, 21.08.2016

Veldig bra og enkelt :-) Jeg har spilt endel gitar, fikk til å klimpre gjennom låter på piano etter å ha sett gjennom noen av videoene. Nå er det vel bare øving som gjenstår ;-) Takker.


Inger Lene, 17.11.2016

Flott kurs du har laget på nett!


Grete, 22.11.2016

Så urolig kjekt. Jeg har sittet ved mitt lenge urørte piano og fulgt dine første leksjoner. Jeg har ledd høyt over aha opplevelsene. Er det virkelig så enkelt! Skjønner jo at her må trening til, kan ikke sitte å telle tangenter, men dette er noe av det kjekkeste og nyttigste jeg har funnet på Internett. Og jeg bruker noen timer hver dag på nettet! TUSEN TAKK


Linda, 24.11.2016

Jeg må bare si tusen takk for at du har tatt deg tid til å lage så flotte videosnutter og tekstforklaringer! I en alder av 48 år skal jeg nå kanskje endelig få til å spille litt på keyboardet mitt :) Jeg begynte å se gjennom videoene i går og ble så inspirert da jeg begynte å forstå litt av sammenhengen. Jeg gleder meg til fridager og mer øving. Igjen tusen hjertelig takk!


Anette, 01.02.2017

Tusen hjertens takk for denne flotte grunnopplæringen. Jeg har øvd siden jeg var ungdom, men har ikke vokst opp i et hjem med overflod av penger. Derfor kunne jeg ikke ta pianotimer. Nå er jeg 30 år og veien til å spille piano ser mye lysere ut. Ettersom jeg har fått en datter for ett år siden ønsker jeg å spille litt barnesanger for henne på samisk, siden det finnes lite av dette på markedet. Tusen takk igjen for at jeg endelig har fått forståelsen av hvordan akkordene er lagt opp, at det faktisk finnes et mønster. Det var som å lære seg alfabetet etter at man har strevd å lese i alle år!


Peter Verme, 15.02.2017

Kanon :) Takk! Bare å øve nå!


Monica Reberg Dahle, 27.02.2017

Tok pianotimer som barn, men skjønte aldri sammenhengene- spilte bare klassiske stykker på gehør Har knapt tatt i et piano de siste 30 årene, men nå gikk det opp et lys for meg! Kjempemotivert til å lære å spille akkompagnement Hadde jeg bare hatt en pianolærer som deg i barndommen!.


nguyensandsli@gmail.com, 07.03.2017

Det du gjorde er så bra at mange synes det å spille rytmer på piano var så enkelt. Men hvorfor du bråstoppet sånn? Ønsker å få flere av deg.


Torbjørn, 11.04.2017

Strålende, takk! Flere gode tips for meg, som har rotet litt i materien en stund. Har du noen forslag til veien videre, i form av bøker/noter/nettsteder?


Moonjammy, 27.04.2017

Det var litt vanskelig og huske. Men det var en super måte og vise det på Det er kanskje vanskelig for at jeg aldri har gjort det før. Men nå føler jeg meg mer engasjert til og fortsette.


Pelle, 16.06.2017

Endelig skal jeg klare å lære og spille piano! Veldig bra for nybegynnere.


Julie, 16.07.2017

Enslig har jeg lert og spille piano tusen takk får at dere kamp meg


Thor, 28.07.2017

Kan dette brukes på keyboard


Aga, 16.09.2017

Helt utrolig at noen klarer å forklare det på en så enkel og god måte. Men også at noen tar seg tid til å gjøre det. Jeg har alltid hatt lyst til å lære meg å spille piano. Nå fikk jeg enda større motivasjon til å gjøre det. Så jeg kan bare si En Stor Takk!


Ellen, 08.11.2017

Tusen takk for at du deler din enkle og pedagogiske fremgangsmåte med oss!


Behie Berdyna, 26.11.2017

Jeg så akkurat nå denne siden! Selfølgelig at jeg skal lære til å spille piano... Så flink til å forklare alt vi trenger å vite!!! Tusen takk kjære lærer!


Ida, 31.12.2017

Kjempebra, tusen takk!!!! :)


Svein Magne, 04.02.2018

Takk for flott kurs! Har spillt keyboard i noen å nå, mest på gehør og laget noen sanger, men stoppet litt opp på hvordan akkordene spilles, har lært mye nytt nå, som jeg ikke kunne fra før. Tusen Takk!


Kristina Netland, 08.02.2018

Fantastisk! Som småbarnsmor har jeg tatt opp piano igjen etter at jeg fikk et elpiano til jul! Har glemt så mye, men dette gjorde susen!! Endelig har jeg lært meg akkorder! Nå gjelder det bare å øve! Puh... Tusen takk!


Karoline, 20.06.2018

Jeg får dessverre ikke sett videoene. Har prøvd å bytte nettleser (chrome, firefox), men får det fortsatt ikke til. Har du noen tips?


Svein Waade, 31.07.2018

Videoene har vært utilgjengelige noen uker, men er på plass igjen nå. Kurset er vist over 40.000 ganger og videoene har over 175.000 avspillinger. Håper stadig flere finner glede ved å spille piano.


Hege Kolberg, 01.09.2018

Første videoen jeg har sett som har gitt en virkelig god forklaring:)


Nils-Georg Rasmussen, 27.12.2018

Dette var fantastisk. Veldig fint forklart, og jeg pugger akkorder som bare det nå. Utfordringen blir å skjønne hvordan jeg skal få det til på mitt Hammond B3😊


Charlotte Hukvari, 17.02.2019

Dette er jo flott! Men kan en få time hos deg?


Anonym, 23.04.2019

Tusen takk for enkle forklaringer. Jeg er 55 år og har drømt om å kunne spille hele livet. Pga det du har lagt ut får jeg nå til å spille enkle sanger og syns det er fantastisk gøy! Takk!


Svein Waade, 29.04.2019

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer. Det er en stor glede at kurset er åpnet over 80.000 ganger og at videoene tilsammen har passert 200.000 visninger. Jeg har lagt ut et sangarkiv der du kan finne tekster med akkorder på sanger du kanskje liker her: sveinwaade.no/sangarkiv. Jeg har også laget engelsk versjon av kurset: sveinwaade.com/play-piano


Anonym, 06.05.2019

Hei jeg har lært bedre å spille piano etter å ha sett på dette takk


Kine, 05.07.2019

Lærer med altfor lang ferie her, fant ut i går at jeg skulle lære meg piano. Må si jeg er godt fornøyd etter å ha kommet meg både gjennom "Alle fugler", "Den finaste eg veit" og "Idyll". Føler meg som en verdensmester allerede, og har ikke kommet lenger enn til leksjon sju eller no. :P Tusen takk for en fantastisk ressurs! Gleder meg allerede til å våkne i morgen så jeg kan jobbe meg videre nedover med leksjonene. :)


Glad for en kommentar

 Beskyttet av Google reCAPTCHA.
 Se Personvern og Vilkår