Utvalg

Artikler

Alltid en ny sjanse

Veien til suksess er normalt gjennom rekker av fiaskoer. Vi ville hylle de som satser og startet Norsk Fiaskomuseum. Her er historien.

Disken på nett?

Før har vi vært vant til å lagre ting på disken på datamaskinen. Men er du klar for å ta steget opp i skyen?

Drømmen om ett system

Som IT-person har vi vært vant til å bruke mange ulike systemer som ofte snakker dårlig sammen. Min drøm har alltid vært å lage ett system for alt.

En annerledes bil

Jeg er glad i gadgets, og for et par måneder siden kjøpte jeg min dyreste hittil. Det var en Tesla Model 3. Denne bilen var så annerledes enn alt annet at jeg følte det fortjente en artikkel.

Forskjell på stein og luft?

Alt i universet består av små byggesteiner. Her vil jeg prøve å fortelle siste nytt om hva alt er laget av.

Har du sansen?

Vi har fem sanser. Hvilken er du mest redd for å miste. Og hvordan fungerer de?

Har du sett lyset?

Kanskje tror du at øynene er to hull vi ser ut av? Men bak øynene er det tett og det slipper aldri lys inn i hjernen.

Hjernen på nett

Det er stadig flere som arbeider med muligheten for å koble hjernen til internett. Ville du tatt sjansen på å ha på en badehette med USB-kontakt..?

Hva betyr ordene?

Litt snodig at vi sier en bok og flere bøker. Kanskje ikke når vi vet at tresorten bøk var fin å risse streker eller staver på..

Hva er tyngde laget av?

Vi kjenner alle på tyngdekraften eller gravitasjonen. Men enda har vi ikke klart å finne ut hva det egentlig er som lager denne kraften.

Hva trenger vi å vite

Hvem har makta?

Ofte tenker vi at vi som forbrukere ikke har makt. Men hvis vi er misfornøyd med noe, kan vi bare slutte å kjøpe det. Kunne vi organisert oss?

Hvordan ser et minne ut?

Hver gang vi husker noe, blir det en fysisk endring i hjernen. Hvordan fungerer det? Og kan vi egentlig glemme noe?

Hvordan virker internett?

Innbrudd på nettet

De fleste av oss tilknytter oss stadig nye tjenester på nettet. Og de fleste av oss har nok med å huske 2-3 enkle passord og bruker dem over alt.

Kan du avse noen kroner?

Det spørsmålet har du kanskje fått. Vi spurte det samme og nå har vi samlet inn 2 mill. kroner og gitt vann til titusener av personer.

Kjøpe sammen?

Normalt opptrer vi forbrukere alltid som en og en. Hva tror du ville skjedd hvis et boligfelt ba om pris på forsikring, bensin eller melk?

Kunnskap skal styre

Vi har mer informasjon enn vi noen gang har hatt. Men er vi blitt klokere? Her er et forsøk på å gjøre informasjon om til kunnskap.

Lukter du godt?

Vi kan se godt og høre godt, men vi har ikke engang laget ord for å lukte godt. Men luktesansen er nok litt mer imponerende enn du du tror.

Lære språk

Matte i øret?

Vibrasjoner forplanter seg som trykkbølger gjennom lufta og får trommehinnen til å vibrere. Da starter jobben med å konvertere det til lyd.

Musikken er her

Det er ikke mange år siden vi gikk på butikken for å kjøpe musikk. Nå er den plutselig her. Ta steget hvis du ikke allerede har gjort det.

Noter på nett

Alle ønsker å få systemer på nettet. Noteskriving og kompsisjon begynner nå å reise seg. Her kan du prøve å lge musikk selv.

Om å stokke kortene

Orden på bildene?

Før limte vi feriebildene inn i album og koste oss med det gjennom vinteren. Nå har de fleste gitt opp. Skal vi gjøre et nytt forsøk?

Se dit du skal

Før trodde jeg en måtte fokusere på hindringene. Men jeg hadde en opplevelse på glattkjøringskurs som lærte meg noe annet.

Selvtillit og selvfølelse

Det er forskjell på hva vi tror vi er og hva vi tror vi kan klare. Greit å være klar over for egen del og hvis en har barn i huset.

Slekt på nett

Før måtte vi lage slektstavler. Nå har det kommet tjenester på nettet som gjør at alle slektstrær plutslig blir levende og vokser sammen til et stort tre.

Smartere i Windows?

Med noen enkle tips kan du raskt bli en mer effektiv bruker i Windows. Jeg tar utgangspunkt i Windows 11, men mye av det fungerer også i Windows 10.

Spørsmål og svar

Tror du på mor?

Det var to tvillinger som snakket sammen i mors mage. Tror du på noe mer enn det vi kan måle med dagens instrumenter?

Windows 10

Å puste under vann

Å ligge på bunnen 20-30 meter ned og puste helt normalt. Det var en veldig spesiell følelse som du kanskje skulle prøve.